HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.11.29. 14:36 Meiklokje

SsH

 

Sehen statt hören-A NŐK
A mai adás kizárólag a nőkről szólt. Ez nem véletlen, mert a német siketek szövetségét több kritika is érte ez ügyben: a vezetőségben csak egyetlenegy nő található és amikor kulturális díjak átadásáról kellett dönteni, kizárólag csak férfiaknak ítélték oda, annak ellenére,h rengeteg siket női művész is található, de őket figyelembe se vették.
Ennek köszönhetően arról volt szó, h mit tesz a szövetség azért, h a nőket is jobban elismerjék. Évente kétszer szemináriumokat rendeznek kizárólag siket nők részére, hogy jobban megismerhessék a jogaikat és lehetőségeiket. Beszélnek az álláslehetőségekről, hisz a nőket amúgy is kevésbé becsülik a munkaerőpiacon, és fogyatékosan meg főleg nehéz dolguk van.  Ezenkívül ismertetik a rájuk vonatkozó jogszabályokat (szülési szabadság stb….) jelnyelven, h könnyebben érthető legyen, de otthonra is adnak brosúrákat, h a résztvevők még egyszer át tudják gondolni az „elhangzottakat”.
Most volt egy szeminárium a pozitív önkép jegyében. Ugyanis a siketek sokkal több kritikát kapnak, mint elismerést, és ezt a nők mélyebben élik meg. A munkáltatók ,például mindent megtesznek azért,h felhívják a siket dolgozó figyelmét a hibákra, de arra nem veszik a fáradtságot, h az elismerést is mindenképp megértessék velük. Egyszerűen nem kapnak szinte semmilyen pozitív visszajelzést, ezért az átlagosnál alacsonyabb önbizalommal rendelkeznek, még ha kiváló munkát is végeznek. Ezek után volt egy felsorolás, h milyen változatos munkakörökben is tevékenykednek a siket nők. Pl.: lelkész, tervező, nyelvtanár, koordinációs manager stb…
Végülis ezen rész tanulsága az volt, h a siketeknél még nem volt akkora fokú emancipáció ,mint a hallóknál és több figyelmet kell arra fordítani,h a siket nők is egyenlő mértékben részt vehessenek a siket társadalom életében.
Végül egy riportfilmet lehetett megnézni egy siket táncos hölgyről. 3 évesen korában kezdett el balettozni és 11 éves korában váltott hip-hop-ra aminek máig a szerelmese. Ez a műfaj azért jobb neki, mert nem olyan kötött, mint a balett és jobban is érzi a zenét az erős basszus miatt. Jelenleg a Nikita tánccsoport tagja és több diákot is tanít (halló tanítványai is vannak, akik tehetségesebbnek tartják, mint az eddigi halló tanárjaikat). A hölgy minden súlyosan hallássérült v siket ismerősét buzdítja a táncra, mert szerinte ez a szemnek élmény, és nem feltétlenül szükséges hallás hozzá.(Off: Ilyenkor mindig eszembe jut az a Máté Péter szám:” Zene mit érek én?”) Most egy filmszerepet is kapott, amiért hallókkal is versenyzett. A film címe: Seidende Stille. Ez egy szerelmes film, nemrég jelent meg. (Ha be tudja szerezni vki, szóljon légyszi:PKöszi!)
 

4 komment

Címkék: tv munka nők ssh sehenstatthören


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr30794721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor 2008.11.30. 10:09:50

Szerintem az önismeret és az önelfogadás szánalmas hiányáról vall, ha egy hallássérült olyan szakmát, életpályát akar megvalósitani amelyben behoztatlan hátrányban van a jólhallókkal szemben. Az ebben ölt energiáit inkább egy értelmes, produktiv és neki sikerélményt hozó, és kudarcok sorozatát okozó tevékenységre kell forditani. Az un. "esélyegyenlőség" (amelynek jogi kikényszeritésében nincs sok köszönet) helyett már "esélynövelés"-ről beszélnek a szakmai körökben, mert bekátják, hogy a fogyatékkal élőknek a valóságban nem lehetnek egyenlőek az esélyei.

Sándor 2008.11.30. 10:12:14

JavitoK:
-neki sikerélményt hozó és NEM a kudarcok sorozatát okozó - (A 'nem' szó kimaradt, elnézést!)

Szalakóta 2008.11.30. 13:11:36

Jó, de sokszor nem lehet tudni, hogy mikor tekinthető behozhatatlannak a hátrány. Persze van, amikor nyilvánvaló.

Sándor 2008.11.30. 16:25:19

Szalakóta: Alapjában igazad van, éppen ezért irtam az önismeret hiányát. Nos aki tudja, hogy valami eleve nem, vagy csak igen nagy erőfeszítéssel menne neki az okosabb, ha nem fecséreli rá az idejét. Hozzá kell tennem hogy ez az éphallásúakra is vonatkozik.
süti beállítások módosítása