HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.06.16. 20:11 Meiklokje

Kutya,kutya,kutya...

Hétvégén tartom az első holland órát L.-nak. Már előre gondolkodok,h mit fogunk tanulni,megh mivel készüljek. Remélem nem mondok csődöt, megteszek minden tőlem telhetőt.....

Gondolom mindenki látott már Metro újságot. Én ma azt fedeztem fel benne, h van olyan rovat, h Halló. Igazából nem értem, h h jön ide, gondolom a szót, mint köszönést használja, de nekem vhogy mégsem illik oda.

Amúgy ma a KISS együttesről volt benne riport. Ők annyira egyéniségek, h szerintem a siketeknek is okozhatnak meglepetést, illetve maradandó élményt látvány szempontjából:)Bár őszintén megvallom,h a zenéjük nem hagyott bennem túl mély nyomokat.

Ma is jött szembe velem egy bácsi, aki mondott vmit, de egyértelmű volt, h a kutyát, amelyikkel foglalkozok, azt becézgeti. Úh nem szóltam semmit, csak rámosolyogtam. A tanulság: a kutyákhoz nem kell hallani. Ebben a témában ugyancsak hasonló lehetőségei vannak a siketeknek. Kipróbáltam, h csupán a kutya nevének kezdőbetűjét mondom nyomatékosan ki és arra is ugyanúgy odajött, úh aki siket és nem tud beszélni név helyett adhat egy "hangot" a kedvencének. Az is teljesen megfelel neki. Úgy látszik van abban a feltételezésben vmi, h az állatok nem a hangsorra, hanem a hangsúlyra reagálnak. Szóval lehet nem a szavakat értik, hanem a hanglejtésben/hangsúlyban megjelenő mögöttes jelentéstartalmat. Persze hozzáteszem, h a kutya gazdái szerint csak franciául ért az eb, úh megtanultam a vezényszavakat. Hozzám persze azért akkor is odajön, ha magyarul hivogatom:)A konzervdoboz nyitódására pedig szó nélkül is megjelenik:)

Azt tapasztaltam,h kevésbé merek átrohanni a forgalmas úton, mint régebben. Másokat az örületbe kergetek lassan azzal, h az 5kmre lévő autót is inkább bevárom. Sajnos nem érzem magam olyan biztonságban itt Pesten sem (a korábbiakban már volt a vidéki helyzetről szó) a közlekedésben, mintha hallanék. Pedig itt aztán a mentő meghallásán kivül sztem semmiben sincs hátrányom. Alapból olyan nagy sokszor az utcazaj,h az egészségesek sem értik még a beszédet sem. Szóval ezen a téren fejlődnöm kell és bátran átmenni az úton, ha úgy hozza helyzet!

Szólj hozzá!

Címkék: munka közlekedés órák


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr48524356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.