HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.09.02. 16:18 Meiklokje

Jeleljünk és feliratozzunk!

Először egy hirdetéssel kezdeném,amit az Óbuda című lapban találtam és sztem elég érdekes:
"Jelbeszéd-oktatás halló babáknak
Kézségfejlesztő,jelbeszéd-oktató tanfolyam indul 6-9 hónapos korú babáknak és szüleiknek szeptember 17-én az .............-ban......"
A többit nem írom le,mert elérhetőség infók és nem akarok se pozitív se negatív reklámot csinálni, hisz egyenlőre nem tudok róla semmit. A kérdésem az lenne,h volt-e már vki ilyesmin,v tud-e róla,h milyen? Sztem arról lehet szó,h minnél korábban elkezdik oktatni a kicsiket vmilyen idegen nyelvre és akkor nagyon pozitív sztem,ha a jelnyelvet is ezáltal külön nyelvnek tekintik. Amúgy nem tudom,h mennyire lehet hatékony, mert az ilyen pici talán még nem tudnak annyira finom mozgaásokat végrehajtani,mint ami a jeleléshez kell. Viszont, mint Kálmán László is írta,a siket babák gagyognak jelnyelven,úh akkor egy halló baba miért is ne tudna? Ha ez a tanfolyam sikeres, talán lehetne idősebb gyerekeknek is csinálni. Utánaolvastam a tanfolyam honlapján és itt leírják,h pontosan milyen jelelésről van szó. Idézek:
"Mi a baba-mama jelbeszéd?

Már egy hat hónapos kisbaba is jól tudja, hogy mit szeretne, és el is mondaná, ha tudna beszélni. De erre még legalább hat hónapot kell várnia, amíg a beszéd mechanizmusa elég fejlett nem lesz ahhoz, hogy ezt megtegye, és valoszínűleg egy újabb hat hónapot arra, hogy összetettebb dolgokat is elmeséljen. És egy év borzasztóan hosszú idő ha egy kisbaba szemszögéből nézzük a világot. Nem is csoda ha emiatt mérgesek lesznek, és inkább visítanak egy kicsit.

Természetesen egy halló szülőnek talán soha nem fordul meg a fejében, hogy jelbeszédet tanuljon, amennyiben egészséges gyermeke születik. De Joseph Garcia már 20 éve felismerte, hogy halló gyermekek milyen játszi könnyedséggel tanulják meg a jelbeszédet, például nem halló szüleiktől, és ezek a babák sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, csupán annak a ténynek köszönhetően, hogy ki tudták fejezni amit akartak.

A baba-mama jelbeszéd tulajdonképpen ezt a beszéd kialakulása előtti időszakot segít áthidalni és megérteti a gyermekkel, hogy minden tárgynak, élőlénynek és érzésnek van neve. Ez a korai nyelvi fejlesztés jó hatással van a beszéd korai elindulására, hiszen minden jelelt szót ki is ejtünk. Ezt bizonyítja két kiváló amerikai gyermekpszichológus (Linda Acredolo és Susan Goodwyn) kutatási eredeménye is, miszerint a jelbeszéd használata ilyen pici gyermekeknél elősegítette a beszéd természetes kialakulásának folyamatát.

Ezt a magyar jelbeszédre épülő, angol módszertanon alapuló készségfejlesztést 6-9 hónapos kortól ajánlott elkezdeni, és akár már 1 éves korára egy tucat jelet is képes lesz elmutogatni gyermekünk. A tanfolyamon tanult szavak a körülöttünk lévő tárgyaktól kezdve felölelik a környezetünket, egyszerű cselekvéseket, és hangulatot kifejező jeleket is.

Milyen jó lenne például, ha a sétából visszatérő kisgyermek el tudná mesélni, hogy séta közben látott egy cicát, amelyik felszaladt a fára, vagy hogy mennyire örül, hogy már mehet fürdeni."


Ezenkivül szeretném újból a feliratozás témáját körbe rágni. Talán a  magyar médiában nem is annyira jellemző,de külföldi csatornákon sokszor tapasztalom,h van felirat, de nem írják ki a feliratos műsorok közé,mert nem teletextes, hanem simán  a képernyő alján megy, mert nem szinkronizálták az adott műsort. Pedig mivel minden le van fordítva, siketek számára is teljesen élvezhető.
Példaként hoznám  a német MTV-t. Itt rengeteg fiataloknak szóló szórakoztató műsor van,amit Amerikából vettek át és egyszerűen csak alárakják a német feliratot. A zenés műsorokon kivül szinte mindegyik ilyen. Vagy legalábbis naponta kb. 40% tuti. Sztem ez elég jó arány és az,h egy siket is tud így zenecsatornát nézni:) Jó persze nem kultúrműsorokról van szó, de egy siket fiatalt is érdekelhet egy párválasztós randiműsor v ilyesmi. Én sokszor idekapcsolok, mert nagy eséllyel találkozok feliratos műsorral és még a teletexttel sem kell bajlódni miatta. Ezügyben már írtam annak a német honlapnak, ami a felriatos műsorokból készít műsorújságot. Persze nem vették fel az MTV adásait az újságba.
De én azt kérdezem : MIÉRT???? A siketek is akarnak leépítő,könnyű szórakoztató műsorokat nézni és ráadásul akinek a jelnyelv az anyanyelve egy ilyet jobban fog érteni,mint egy tudományos vmit. Miért csak a teletextes felirat szólhat siketeknek? Miért nincs olyan,h a magyar kábeltévék összeírják és vhol kiadják v felteszik egy honalpra,h mit adnak feliratosan(ott is gyakran találkozhatunk hasonló jelenséggel)? Ráadásul saját maguknak is jót tennének vele,hisz növelnék a nézőszámot. Nekünk meg nem a véletlenen alapulna h vagy elkapunk egy ilyen műsort, v nem az olyan adókon,ahol teletext sincs. Legalább nem lennénk arra utalva,h a közszolgálti és ker.tévék épp mit hajlandóak csöpögtetni,hanem nagyobb választékunk lenne...... Esetleg a SINOSZ nem írna a kábelszolgáltatókank ezügyben,ha adnak egy listát,akár a SINOSz honalpra is kitehetnék havi v heti rendszereséggel, de ha vki odaadja nekem akár én is szívesen publikálom folyamatosan,ha ezen múlik. Most komolyan gondolkozok,h írok vmi ilyen szolgáltatónak,bár nem hiszem,h egy magánember megkeresésére érdemben tennének vmit.....

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr38645067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalakóta 2008.09.03. 15:42:16

Aztán amikor a baba már beszél, akkor nem jelelnek már tovább, és a kicsi hamarosan el is felejti ezt a jelnyelv dolgot.

Szalakóta 2008.09.03. 15:46:17

Tehát megy a tévében a feliratos műsor, csak szegény potenciális nézőket felejtik el értesíteni.

A Taubenschlagon pedig időközben arról írnak, hogy 100% feliratot akarnak. Az lenne ám az igazi.

Meiklokje 2008.09.03. 21:43:16

ha nem teletextes a felirat akkor nem csak a siketek a potenciális nézők, hanem mindenki,aki nem érti az adott műsor nyelvét,amit nem szinkronizáltak.
mert pl. ha leadnak a német mtv-n egy amerikai műsort,hiába beszélnek sokan angolul,még nem biztos,h értenek mindent,ezért ott a felirat,mert szinkronra meg nem volt pénz:P
a lényeg,h tök mindegy,h milyen indokból ha szinkron helyett feliratoznak,akkor szólhatnának a siketeknek is,h még többen nézzék az adott adást,hisz akkor egyenlő esélyű nézők az adott idegen nyelvet nem beszélő hallókkal.
süti beállítások módosítása