HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.10.12. 10:39 Meiklokje

Intercisa Múzeum

HaHód!

Szombati napot Dunaújvárosban töltöttem. Két program volt:

Először is A régi Magyarország kerámia-és porcelánművészete c. kiállítást néztük meg az Intercisa Múzeumban (Intercisa Dunaújváros környékének római kori neve). Ez egy időszaki kiállítás volt és nagyon szép! ( http://www.museum.hu/museum/temporary_hu.php?IDT=7186&ID=322 ) Nem csak a különleges úri dolgok voltak kitéve, hanem midnennapi tárgyak is, úh tényleg korhű volt:) Ajánlom minden siketnek, mert ki vannak írva  tudnivalók, úh nem kell hozzá hallani. A belépő itt is ingyenes egy sieketnek és kísérőjének. Bár még sosem láttak ott SINOSZ kártyát, de én most megmutattam, úh a következő siket látogatónak talán könnyebb lesz bejutni:)

Utána Expo-n voltunk. Már 10 éve rendezik meg, a környékbeli termékeket reklámozzák vele. Itt semi extrát nem tudnék mondani, de egy pillanatra elgondolkodtam a szemtelen harisnyán( olyan harisnya, amin nem fut fel a szem,ha kiszakad) és a feltörlő papucson (olyan papucs,aminek az alján vmi "koszmágnes"(?) van és ha hordod, folyamatosan tisztítod a padlót).

Végezetül bejelentem,h megtaláltam a megfelelő állatot, amit örökbe lehetne fogadni siketeknek. A kérdés már csak az,h van-e az állatkertben (térigény miatt félek,h nincs). Sajnos nekem nem rémlik,h lenne, de attól még simán előfordulhat. Szóval a Két kicsi hód c. könyvben (írta: Szürke bagoly, Móra Könyvkiadó,1993)olvastam a következőket:

"A hódok ki tudják nyitni és be tudják csukni a fülüket, mint valami kis erszényt, hogy a víz és a bántó zajok ne hatolhassanak be"

Valószínúleg más viziállat is képes erre, de a könyv rávilágított arra,h mennyi mindenben hasonlítanak a hódok az emberre és ezért hívják őket "Kicsi testvér"-nek is. Meg párhuzam is lehetne,h szorgosak,mint a siketek,akik bizonyítani akarnak,h ők is érnek annyit, mint egy halló. Ezidáig ez a legjobb ötletem a siket állat kérdésre.....

 

10 komment

Címkék: irodalom állatkert szabadidő múzeum


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr11709561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vivy 2008.10.13. 09:55:52

Tud nekem valaki segíteni ? Az érdekelne, hogy a Sinosz igazolvánnyal minden múzeum ingyenesen/kedvezményesen (melyik is?) látogatható, vagy csak az állami tulajdonban levő múzeumok..?
Mi most a párommal a fáraós kiállítást akarjuk megnézni, meg a Bodies-t.

Sándor 2008.10.13. 14:52:47

Vivy: Nálunk a muzeumok többsége állami, esetleg önkormányzati.
A magán- és egyházi múzeumokra ez nem érvényes.
Nem érvényes minden kiállitásra sem, mert vannak olyan időszaki kiállitások ahol mégis kérnek arra a különgyüjteményre belépőt.

Marcsee 2008.10.13. 15:43:23

Jaj, Dunaújváros, régi szép gimis évek... :D Bár magát a várost annyira nem szerettem, meg most sem, ha arra járok.

Tetszett a hód-ember hasonlatod. :)

Szerintem a szervezéstől függ, hogy a kiállításoknál gondolnak-e a siketekre, vagy más fogyatékkal élő emberekre. Ez ma már alapvető dolog lenne, hogy ez a szervezők előtt legyen és figyeljenek erre.

Meiklokje 2008.10.13. 19:18:14

Vivy:
én azt vettem észre,hogyha nincs is kiírva,azért érdemes rákérdezni,h van-e kedvezmény fogyatékosoknak.ha nem is engednek be ingyen, lehet,h kapsz kedvezményt. én így jártam pl. a kutyakiállításon.
az állami intézményekben a legnagyobb az esélye,h elengedik a belépő díját, de pl. az állatkert nem tudom,h állami-e? ott van fogyatékos belépő, amiért jelképes összeget kell fizetni.

Vivy 2008.10.13. 20:21:13

Köszönöm a válaszokat!
Az állatkertbe valóban jelképes összegért lehet bemenni, párommal voltunk nyáron, ja és ő, mint a kísérőm ugyanúgy kedvezményeset kapott ;)
Ma beiratkoztam könyvtárba is, ott sem kellett fizetnem.
A héten valamelyik nap megejtjük a "Reneszánsz a fáraók Egyiptomában" kiállítást, alig várom :) ma mentünk volna, de sajna a hétfő szünnap :(

Meiklokje 2008.10.15. 22:17:10

Vivy:
majd írd meg légyszi,h milyen volt, arra én is el tervezek menni:) sztem a Szépművészetiben ingyenes minden, mi legalábbis a Medici-kiállításon be tudtunk úgy menni.
a Szabó Ervinben az az új élményem,h akartam olyan kártyát,ami minden Ervinbe jó, de nem kaptam,hanem mondták,h elég ha ott regisztrálnak,amíg jó a központi jegyem. ez a regisztráció is teljesen ingyenes, úh bármelyikbe lehet menni:)

Vivy 2008.10.16. 22:33:59

Én is a Szabó Ervin könyvtárba iratkoztam be :) a 13. kerületibe, ami a Dagály utcában van. Na, ha visszaviszem az első kupac könyvet, majd rákérdezek, hogy is van ez a tagsági dolog :)

A múzeum sajna nem jön össze ezen a héten, remélem, jövő héten el tudunk menni, az élményeimet feltétlenül megírom ;)

Sándor 2008.10.17. 18:30:24

Meiklokje: A Központi Szabó Ervin jegy csak a központiba jó. Ha valamelyik fiókban van a könyv bekérik a központba neked, de néhány nap amig megérkezik. (A számitógépen rajta van melyik fiókban található kölcsönözhető példány) Viszont a fiókkönyvtár nem tud bekérni másik fióktól könyvet. Egyébként én egyformán tagja vagyok a központinak és a kerületinek. (mindkettő ingyenes nekünk)

Meiklokje 2008.10.19. 19:09:39

Sándor:
a központi Szabó Ervin jegyemmel bementem egy fiókkönyvtárba,ahol kb. 1 perces regisztráció után kölcsönözhettem (a központban ajánlották ezt a módszert, mikor rákérdeztem,h ez h megy).a fiókban nem kaptam új jegyet, csak egy lapot a nyitvatartásról. előre megnéztem és csak ott volt bent a könyv, nem várhattam míg más lecsapja a kezemről:)

Sándor 2008.10.20. 16:39:09

Meiklokje: Ehhez nem tudok semmit hozzáfűzni. Valószinűleg azért van külön jegyem a kerületi fiókba, mert elő se vettem a központi jegyemet, hanem a Sinosz igazolvánnyal, mint kerületi lakos beiratkoztam. Megjegyzem nagyon jó a kerületi könyvtár, de a központit jobban szeretem
süti beállítások módosítása