HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2009.03.13. 11:25 Meiklokje

Jelnyelv nyelvész szempontból VI.-Másodlagos jelnyelvek

Most  akülönböző másodlagos jelnyelvekről olvashatunk rövid leírást:

"Amerind:

Az észak-amerikai indiánok századokon keresztül különböző nyelvcsaládokba tartozó nyelvek százait beszélték. Nem meglepő hát, hogy  a különböző törzsek között kommunikáció eszközeként kialakult egy jelelési rendszer. Nem sokkal azután, hogy az első leírások elérhetővé váltak, ezt a "kézbeszédet" Madge Skelly, egy indián származású beszédpatológus (1903-) átdolgozta sérültek számára. A rendszert inkább egyfajta gesztusrendszernek tekintik, mint nyelvnek. Korlátozott számú jelet tartalmaz, grammatikai szerkezete nincs, a sorrendtől eltekintve. A jeleket úgy választották ki, hogy azonnal felismerhetők legyenek, így a szemlélő formális utasítások nélkül és nyelvi háttértől függetlenül értelmezi őket."

A Paget-Gorman rendszer:

"A modern idők széles körben elfogadott javaslata Richard Paget A Systematic sign language (Egy szisztematikus jelnyelv, 1951) című művére épül.

Richard Paget, 1955-ben bekövetkezett halála után Angliában özvegye, Grace Paget, valamint Pierre  Gorman, aki akkoriban a Siketek Királyi Nemzeti Intézetének könyvtárosa volt, továbbfejlesztette a rendszert, mely mintegy 3000, a beszélt angol félszavait és morfémááit megjelenítő jelet tartalmaz. A mondatok jelelése az angol szórendet követi. A rendszerben szerepet kap egy "alapjel"-készlet -az alapjelek olyan szemantikai mezőkre utalnak, mint "cslekvés", "állat", "szín","tartó" és "étel". A különböző, ám egy mezőbe tartozó szavak jelelése egyforma alapjelekkel kísért azonosító jelek segítségével történik.

A különböző színek nevei például mind egy alapjelből vezethetőek le. A kék jelelésekor az egyik kéz tartása a szín alapjelnek felel meg, a  másik kéz mutatóujja pedig felfelé mutat a jelelő oldalával egy vonalban, a kéz háta kifelé néz (vagyis az ég színéről van szó). A vörös jeleléséhez ugyanezt az alapjelet használják, míg a másik kéz a vér jelét mutatja."

/Forrás: Crystal: A nyelv enciklopédiája 282.o)

FOLYT.KÖV.!

 

2 komment

Címkék: nyelvészet jelelés jelnyelv


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr78999729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalakóta 2009.03.13. 16:34:10

Van egy hasonló rendszer, ami a német jelnyelven alapul. A rendszert németek dolgozták ki, de magyarul is megjelent, ha jól emlékszem, akkor Nézd a kezem! címmel.