HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.05.14. 18:36 Meiklokje

Mi is legyen?

Még nem döntöttem el,hogy milyen témákba fogok mélyebben belemenni. Majd ha kapok pár kommentet, meglátom,mi érdekli az olvasókat
Először megijedtem,hogy talán elfogy egy idő után a téma, de ma kiderült,hogy lesz itt bőven! Kalandos egy siket élete!
Élményem már reggel a buszon volt! Rámosolyogtam egy kislányra és ő pedig egész úton viszonozta. Nagyon aranyos volt! A non-verbális kommunikáció is jól működik:D
Amikor beértem vizsgázni (igen,siketek is járnak egyetemre) minden a szokásos volt. Írásbeli volt, úgyhogy elméletileg nem lehetett volna probléma. De az utolsó kérdéssel gondok voltak. Az az anyag egy olyan órán hangzott el,amin én nem voltam bent,mert vendégelőadó volt. Így még a kérdést sem értettem:D Persze nem hallgattam és szóltam a tanárnőnek,hogy most akkor az én esetemben mi van?Kértem másik kérdést helyette. De ő rendes volt és nem számította bele ezt a feladatot.
Az óra végén kurzusértékelőt kellett kitölteni a dékán kérésére. A végén volt egy rész a "fogyatékos tanulóknak". Nem tudom minek kéne a hivatalos megfogalmazásnak lennie,de én jobban örültem volna a "hátránnyal élők",vagy vmi ilyesmi kifejezésnek. Azért kitöltöttem és a végén beleírtam,hogy csak egy órát tudok látogatni. Gondolom semmi hatása nem lesz, de azért nem árt minden lehetőséget kihasználni,hogy felhívjam az emberek figyelmét arra,hogy valójában mi is a helyzet. Nem várom el senkitől,hogy együtt érezzen,de ha olyan a helyzet,azért szólok.
Továbbra is suli: voltam TO-n. Az ott dolgozó hölgy már ismer, nekem nem szokott vele problémám lenni. Leadtam a diplomatéma bejelentő lapot és mivel nem tudtam,hogy kell fénymásolat is, ő ott helyben megoldotta. Nem küldött el másolni szerencsére.
Előtte még volt egy pozitív dolog: a tanszékvezetőnknél voltam a lapot aláiratni és kiderült,hogy beszéli a jelnyelvet. Huhh, hát elég furi volt,hogy ő ismeri,én meg nem. Azért örültem neki. Ki tudja,hátha megtanulok majd és akkor lesz egy ember,akivel beszélhetek:D
A csoporttársnőim persze végig velem voltak és akkor ezuton köszönném meg nekik,hogy mindig mellettem álltak/állnak! (=Bedankt Schat en E.!)
Együtt is ebédeltünk,ahol előjött egyik fontos problémám! Hiába tudok jól beszélni (nálam nem romlik az artikuláció, mert vmi csoda folytán saját magam hallom) egyszerűen sosem találom el a hangerősséget. Mostanában mindig halkan beszélek. Ez ugye megszokás lehet,mert én tökéletesen hallom magam és mivel nem érzékelem a külső zajokat, nem tudom,hogy most pl. szól a zene és erősebben kéne nyiltakozni. Szóval vagy 5ször el kellett mondanom,h mit kérek. Ilyenkor nem én vagyok a siket,hanem az eladó:D
Délután voltam még szájrólolvasás órán. A SINOSZ-ba járok. Igazából ezenkivül semmi sem köt oda,vagy legalábbis még nem találtam magamnak megfelelő programot. Ráadásul a nagyothallókhoz iratkoztam be,nem a siketekhez. Többen is ezt ajánlották. Utólag én is látom, hogy jobb ez így, mert nem ismerem a jelbeszédet. Amúgy egy kedves bácsi tartja az órát és végülis elvagyok ott. Mondjuk kicsit frusztráló néha,hogy én vagyok a legfiatalabb. Csak idősebbek járnak oda.
Most este meg a csajokkal mozi! Köszi N. a meghívást!(Igen,a siketek is járnak moziba!) Régen nagy mozirajongó voltam és most is elmegyek,ha van valami jó feliratos:D Még német felirattal is halál nyugodtam nézem a külföldi adókat vagy DVD-ket, ha van teletext-es "Untertitel".
Egyenlőre ennyi.

10 komment

Címkék: mozi egyetem ügyintézés sinosz


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr75468780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PozAko · http://pozako.freeblog.hu 2008.06.13. 12:27:30

Szia!

Most olvastam először a blogodat, és nagyon tetszik, jó a stílus és a szemlélet. ;]

Sajnos tényleg sok helyen használják a fogyatékos szót, miközben a hivatalos megnevezés: fogyatékkal élő(k). A hátrányos helyzet inkább gazdasági-társadalmi vonatkozású hátrányra vonatkozik.

Jó blogolást!

meiklokje 2008.06.13. 13:24:39

köszi!
örülök,h megosztottad a véleményed. szeretném,ha minél többen elmondanák,h mit gondolnak az általam felvetett dolgokról,ugyanis sok dolog van még,amit meg kell ismernem,vagy át kell értékelnem.
a megfelelő kifejezés használatában is tanácstalan voltam,mint látod.
várom a további kommenteket:)

Ariadné 2008.09.20. 08:11:44

Nos, én igenis nagy bajban vagyok, ha azt szeretném elérni, hogy senkit ne bántsak meg egy-egy megnevezéssel. A nyár elején voltam egy szemináriumon, mely a foglalkozási rehabilitációról szólt. Ott találkoztam egy látássérült hölggyel. Ő kérdezte, miért veszek részt a rendezvényen, én pedig mondtam, hogy a fogyatékkal élők munkavállalásáról szeretném írni a diplomamunkám, ezért jöttem... (mondjuk úgy, ismerkedni a témával). Nem akartam a "fogyatékos" szót használni, mert mostanában hallottam, hogy azt úgy nem helyes, mert... Na, persze hogy itt is rám pirított a hölgy, hogy "nem fogyatékkal élő, mert a fogyaték az, mint pl. ha valakinek a villamos levágja a lábát és a láb ott marad. Fogyatékossággal élő." És még én éreztem úgy, hogy azért, mert nem szerettem volna a "fogyatékos" szót használni, most én vagyok a hülye marha. Én szociális munkát hallgatok, és most van előadásom, szemináriumom, gyakorlatom fogyatékosokkal végzett szociális munka témakörében. (Elnézést, akit megbánt e megnevezés, de most tényleg nem tudok jobbat, helyesebbet, kevésbé bántót írni.) A szemináriumon ez az élményem is szóba került, és tényleg az van, hogy érdemes rákérdezni, hogy az adott személy, civil szervezet milyen kifejezést használ. "Hátránnyal élő" pedig szerintem lehet lehet cigány (előítéletek pl.), szegény (pl. iskoláztatás terén), 50 év feletti (pl. munkaerőpiacon), az alacsony iskolázottságúak, a pszichiátriai betegséggel rendelkezők/küzdők... és igen, a fogyatékossággal élők különböző csoportjai is. Az a kérdés, hogy a felmérésben az egyetemen kikre gondoltak?

Én szeretném a megfelelő megnevezéseket használni, de ez nem könnyű, mert sokan sokféle megnevezést tartanak sértőnek vagy éppen helyesnek.

Szalakóta 2008.09.20. 16:35:09

Sokan kritizálják a fogyatékossággal élő kifejezést is. Egyrészt terjengősnek tartják, másrészt helytelennek, hiszen a fogyatékosság nem albérlő.

A fogyaték szónak ide nem tartozó jelentései vannak, például a katonai nyelvben a muníciónak szokott fogyatéka lenni. A múlt rendszerben a kitelepítettek születése a növedék volt, a halálozása meg a fogyaték.

A fogyatékos szó melléknévként való használatát biztonságosnak látom.

Szalakóta 2008.09.20. 16:37:50

Tényleg, szerintetek melyik ige lenne megfelelő a fogyatékossággal kapcsolatban?

Ariadné · http://ariadne-fonala.blog.hu 2008.09.20. 18:58:03

Szalakóta!

Köszi, h ezt leírtad. :)

Egyébként én még hallottam egy olyan véleményt is, hogy "sérült" (csak így, magában!) a "fogyatékos" helyett, de erre olyan reakciót is hallottam, hogy aki mondjuk elvágja a kezét, az is "sérült"... vagy gondoljunk csak a sportesemények közvetítésekor elhangzó "sérülten játszik".

Meiklokje 2008.09.20. 20:54:52

sztem ki kéne találni vmi abszolút új szót,h ne legyen vita....

Ariadné · http://ariadne-fonala.blog.hu 2008.09.23. 07:06:22

Esetleg van ötleted is? :)

Meiklokje 2008.09.23. 07:53:43

hát nem vok nyelvújító, de sztem vmi teljesen új "hangsor" kéne,ami nincs levezetve semmilyen szóból, és semmihez nincs semmi köze. Autónév kitalálásánál veszik igénybe a cégek a számítógépes generátor használatát,ami több szempontot figyelembe véve egy kellemesen hangzó új sszót hoz létre. Nem azt mondom,h autónévgenerátorral kell kitalálni, de itt is fontos lenne,h jól hangzó újdonság legyen.

Szalakóta 2008.09.24. 14:54:46

Kellene írni egy szógenerátort, ami magyaros hangsorokat tud generálni. Hasznos segédeszköz lenne nyelvújításhoz is, és a beözönlő idegen hangzású idegen szavak lecseréléséhez is, ha éppen elfogyott a fantáziánk.
süti beállítások módosítása