HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.06.14. 15:59 Meiklokje

Van még másfajta jelbeszéd is.....

Most olvastam egy ifjúsági regényt,amiben a búvárkodásról volt szó. Természetesen egyből felfigyeltem,h ott is jelbeszédet használnak! Sajnos nem nagyon tért ki,h milyen jelek vannak,legtöbbször csak annyi volt,h ennek vagy annak a jelét mutatta a szereplő,de nem írta le részletesen,h milyen kézmozdulat utal rá. Azért két idézetet írok, h lehessen érteni,h mire gondolok:
"Und dann hielt Harry an und machte Zeichen:'Sinnlos zu tief!' Eine andere Handbewegung: mit betonter Langsamkeit griff er hinter sich- in fast demselben Augenblick merkte Mike,dass er ebenfals keine Luft bekam. Auch er griff nach Reserventeil und nickte. Jetzt hatten sie nur wenigen Minuten Frist,Harry wies nach oben ins Helle."
"Er schrieb ein groses  'H' in den Sand, und das bedeutete, dass er diese Kanone als persönliche Erinnerung behalten wollte."
(Don Stanford: Der Schatz in Korellenriff;németre fordította: Erich Landgrebe; Carl-Ueberreuter Verlag,1957)
Szépirodalmi fordítást most inkább nem vállalok be,de aki nem tud németül, annak csak annyit,h a lényeg az,h a homokba írt H betű azt jelenti,h a búvár haza akar vinni vmilyen tárgyat amit találtak a víz alatt (jelen esetben egy ágyút:).(Feltételezem,h a H betű a 'home' szóra utal, de ez tényleg csak az én elméletem.) Az első idézet meg általánosságban szól arról,h mennyi mindent mutogatnak el.
Szóval a búvárkodásban is egyenlő esélyeink vannak a halókkal. Sajnos nekem még nem volt lehetőségem kipróbálni,de feltételezem,h fantasztikus élmény! Biztos vannak még más szakmákban is ilyen jelzések. Most hirtelen csak az akciófilmes kommandósok jutnak eszembe,de ha tudtok mást,írjátok meg!
Múltkor írtam arról,h milyen nehezen tudok kommunikálni a  mamámmal. De ez ma megtört szerencsére! Anya elment ballagóra és meghagyta nekem,h én főzzek. A mamát meg reggel elhozta apu,úh együtt alkottunk egy borsólevest (hozzátenném,h én még sosem főztem ilyet:). Szóval szépen követgettem a recept utaításait.
Tényleg. Itt is egyenlő esélyekkel indulnak a siketek. Ugyanúgy el lehet bénázni egy receptet,mint egy halló:) De természetesen velem ilyen nem fordulhatott elő,mert ott volt készenlétben a mama 80 éves gyakorlata.
Szóval mivel tudtam,h mi a téma, ezért szinte mindent értettem,amit a mama mondott. Csak egyszer olvastam félre! Tehát tényleg attól függ a szájrólolvasás sikeressége,h az ember tudja,h kb mit fognak mondani. Ha a főzésről van szó be tudom magamban nagyjából határolni az előjövő szókincset és könnyebb megértenem a mondanivalót. Tiszta jól elvoltunk amúgy,úh nagyon örültem!
Tegnap történt egy furcsa dolog, amit nem tudok hova tenni. Egyszer csak látom,h csörög a telefonom. Ugye felvenni nem tudom,de kinyomni sem akartam,mert az ugye nem szép dolog... Tehát megvártam amíg abbahgyja (jó kitartóan csörgött) és utána írtam a számra egy SMS-t, h bocsi,de nem hallok,úh ha fontos,írjon vissza. Erre kiderült,h a SINOSZból hívtak.Ezt nem értettem,h onnan miért telefonálnak egy siketnek. Az ott dolgozóknak nem kell annyit tudni,h egy siket nem hall és ezért felesleges hívni?
Erről jut eszembe,h kb. 2 hónapja próbáltam venni a Vodafone-nál telót,mert ugye akkor kérhetek kedvezményes díjcsomagot,mint SINOSZ tag. De ott kiderült,h a Flotta tagjainak( tehát más SINOSZtagoknak) tudok csak vele ingyen SMS-t írni. Nekem nem érte így meg,mert van havi alapdíj és én kb. 1 embert ismerek,akivel SMSezhetnék(akkoriban még egyet sem...)
Viszont másnak ajánlom,aki sok siketet ismer saját magán kivül! Annak nagyon megéri. A befizetett alapdíjat meg akkor letefonálhatják róla a családtagok,hamár úgyis kiadták a pénzt!:P
Munaklehetőséget találtam jeltolmácsoknak:
http://www.expressz.hu/allas/egeszsegugy/szocialismunka/showAdvert8064410.html
Gondoltam beírom,hátha érdekel/érint vkit.Remélem nem kamu.

2 komment

Címkék: telefon irodalom szabadidő főzőcske sinosz jelelés


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr56520165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lealina · http://hallokas.freeblog.hu/ 2008.06.16. 14:17:25

Javaslom neked a T-Mobilt, ott a SINOSZ-igazolvány után adnak egy kedvezményes csomagot, s én ezzel mindenkinek 15 Ft-ért írkálom az sms-eket.

Meiklokje 2008.06.16. 18:41:48

köszi,majd utána nézek!
jól hangzik!
süti beállítások módosítása