HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.06.15. 10:54 Meiklokje

Fejezzük ki magunkat tömören és lényegretörően, de a felirat meg legyen normális!

Rájöttem,h valósznínűleg miért nem válaszolt a siket hölgy,aki SMS-ben keresett meg a holland tanulás miatt. Kicsit kutakodtam a neten és a Semmi extra c. poszthoz utólag beszúrt link alapján világosodtam meg. Ott ugyanis arról van szó,h hogyan kommunikáljunk siketekkel. Fontos momentumként említik,h tömör mondatokat használjunk és semmi feltételes mód v ilyesmi. Én meg ugye hatszor körbecifrázott,nagyon udvarias SMS-t írtam vissza,amiből lehet,h a hölgy nem tudta kiszűrni a lényeget. Ezt pedig abszolút nem lenézésből mondom, csupán arról van szó,h a veleszületett siketeknek a magyar idegen nyelv. Valószínűleg én sem fognék fel pl. egy amerikai-angol szlengben írt SMS-t,pedig elméletileg tudok angolul. Szóval mostantól erre figyelnem kell,h tömören és léynegretörően írjak! Ugyanis,mint a blogban is látható,egy témáról km-eket tudok elmélkedni.
Ebben az esetben úgy érzem,h a hollandok előnyben vannak. Náluk nem szokás a sok  eszement udvariassági formula,mint nálunk és ők mident tömörebben,lényegretörőbben fejeznek ki. Nem kertelnek, meg mondják egyből,h mizu. Így talán a holland siketek jobban szót értenek halló honfitársaikkal.
Szerdán megyek albérletet nézni. Egy bnőm ismerőseiről van szó. Tudják már,h nem hallok,és nem is hivogattak telefonon:D Megnézem és remélem összejön! Talán szívesebben laknék egy ablérlői közösségben (jelen esetben 3 lány), mert  a kollégiumban sokszor visszaéltek vele,h nem hallok, pedig elméletileg ugye protestáns szakkoli,ahol nem igazán kéne ilyennek előfordulnia. Na de ez a blog nem a panaszáradatokról híres,meg azért jó volt ott is lakni, úh nem megyek bele a témába.
Hétfőn csináltatok nemzetközi diákigazolványt,mert pénteken megyünk Pozsonyba. Azért jön velem vki igazolványt csináltatni, mert még sosem csináltattam, úh lehetnek nehézségek.
Pozsonyra meg extrakíváncsi leszek:D Már megnézte a bnőm az ottani "BKV" oldalán és ott nincs kedvezmény sérülteknek. Csak diákoknak és nyugdíjasoknak. Szóval ehhez képest előnyben vagyunk itthon.
Azt is keresgettem,h van-e itthon nemzetközi siket-igazolvány, de nem találtam róla semmit. Esetleg ha vki tud vmi közelebbit a témáról, írja meg légyszi.
Ma várom du. megint a Rex-felügyelőt. A teletexten (887. oldal), meg a TV2 honlapján megintcsak az van kiírva, h feliratozzák. Remélem mostmár nem kamu. Esetleg nincs vkinek ismerőse a tv-nél h megkérdezze? Ha nagyon nem megy ez a felirat, majd írok nekik nézői levelet, bár nem hiszem, h megváltom vele a világot.
Tegnap amúgy meg volt egy film az RTL-en és ott meg csúszott a felirat. Végülis lehetett követni,csak elegem van abból,h nem válogathatok,h mit nézek és ami van az is olyan tessék-lássék dolog. Ezt mondjuk be lehet panaszolni az ORTT-nél?
Ellenpéldaként azt hoznám,h a németen az Erste közszolgálati adó úgy tud feliratozni,h minden szereplő szövege más-más színű, h még ezzel is segítsen. Gondolom kb 5 gombnyomás lehet ez....
Nem tudom,hogy hány ember kell ahhoz,h egy műsor normálisan feliratozva legyen,de sztem a  siketek szívesen összedobnának havonta 1-2 ember fizetésésre, ha normális, igényes feliratozást adnának. Arról nem is beszélve h a közszolgálati tv-ket a mi adónkból is ugyanúgy finanszírozzák és alig tudunk nézni rajta vmit......
Bár mos tutólag az jut eszembe,h a felirat ugye nem éppen tömör és léynegretörő,hisz ugyanazt írják le jó esetben,amit mond a szereplő. Az abszolút utópia,h legyen kétfajta felirat? Egy a magyar anyanyelvű siketeknek és egy a jelnyelvi anyanyelvű siketeknek,ahol lényegretörőbben fogalmaznak. Vagy ez sértés lenne? Mondjuk az ember megválaszthatja,h melyiket állítja be.
Amúgy a hallóknak is hasznos a felirat. Egy bnőmnek pl. van egy későesti kedvenc sorozata,amit feliratoznak. A barátjával egy szobában laknak,és a fiú mindig korán kel a munkája miatt,nem maradhat fent addig. A hang viszont zavarja,attól nem tud aludni. Úh  a bnőm mindig lehalkítja a tv-t és a feliratot nézi. Így sosincs vita:)

3 komment

Címkék: tv cikk film utazás elmélkedés felirat albi ügyintézés órák


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr68521078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hedda 2008.06.15. 13:58:26

szia!

Az albi kiadas fennall a reszunkrol, dontottunk az uroammal, nem koltozunk egyelore :)
De csak szept 1-tol tudjuk kiadni, es ha jol ertettem ez mar keso neked. Drukkolok, hogy osszejojjon a mostani!
Amugy epp 3 embernek valo a kiado lakasunk :)

Szio: Hedi

Meiklokje 2008.06.16. 18:40:52

hahó!

sajna nekem júlisura kell már az albi,de ha aktuális lesz a kiadó lakásotok,írd majd be ide is,mert addig még sok víz lefolyik a Dunán.....
meg ha nem is nekem,lehet,h más törzsolvasónak szüksége lesz rá:)
köszi!

Sándor 2008.07.09. 00:45:17

Nincs külön nemzetközi siket igazolvány. Ellenben a Sinosz igazolványt mindenhol elfogadják. Angolul is rajta van, hogy "Hungarian Association of the Deaf and Hard of Hearing". A Sinosz tagja az EUD-nak és a többi nemzetközi szervezetnek. Ezek nem egyéneket, hanem az egyes országok hasonló szervezeteit tömöritik. Minden országban azokat a kedvezményeket tudják adni, amelyek az ottélő fogyatékosokat megilletik. Ezt többnyire minden vita nélkül meg is adják.
süti beállítások módosítása