HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.09.30. 18:21 Meiklokje

A munkaerőhiány

Ariadné a következő posztjára hívta fel a figyelmem és beleegyezett,h kitegyem ide. Nem szeretném az egész posztot bemásolni, mert nála elolvashatjátok, úh csak cím és link lesz:).

A blog bejegyzés címe:
Beszámoló: Prof. Rosemarie Garland-Thomson - Különös testek: a fogyatékosság ábrázolása a művészetben és a populáris kultúrában


http://ariadne-fonala.blog.hu/2008/09/29/beszamolo_prof_rosemarie_garland_thomson_kulonos_testek_a_fogyatekossag_abrazolasa_a_muveszetben_es_

 

Ezenkivül a munkaerőpiaci helyzetet szeretném megvitatni veletek:) Ugyanis lépten-nyomon azt "hallhatjuk", olvashatjuk,h nincs elég jól képzett szakmunkás, illetve egyre fogy a kétkezi dolgozók száma. Mivel én még igazából nem rendelkezek túl nagy tapasztalattal munkavállalás terén,ezért csak remélni tudom,h ez jó helyzet a siketeknek. Tudom,h kevés szakmát tanulhatnak, de talán azokkal jobban el tudnak ilyen munkaerőhiányban helyezkedni.

Emellett viszont felvetődik a kérdés, h miért nem nyitnak meg újabb szakmákat a siketek előtt, ha munkaerőhiány van? Nem tudom pontosan, hogy hányféle szakmát tanulhatunk, de feltételezem,h lenne még néhány, amiben nem okoz problémát a siketség. Az jutott eszembe példaként,h hétvégén a Sehen statt hören-ben volt egy kárpitos. Azt mesélte,h "el kellett intézniük",h szemet hunyjanak a siketsége felett és édesapja tanította meg otthon mindenre, mert ő halló kárpitos volt és csak ez miatt tudta megszerezni a végzettséget. Az elméletet úgy-ahogy megtanulta az iskolában, de a gyakorlatot az édesapjánál sajátította el. Most erre a naív kérdésem: Siketeknek miért nem oktatnak kárpitos szakmát? Meg emellett még ezer egyebet. Be kéne látni, hogy a siket is megfelelő munkaerő mindenhol, ahol nem kell közvetlen kommunikálni.

Pl. egy lakatos siketet kérdeztem,h honnan tudja,h mit kell csinálni, mert hallókal dolgozik. Aztán kiderült,h én csak nem értek hozzá, mert mondta,h odaadják a tervrajzot és az alapján megcsinálja. Nekem eszembe se jutott, h ez ilyen egyszerűen is mehet. Nem kell túlbonyolítani és kész. A kárpitosnak is meg lehet mutatni biztosan, h ezt az anyagot használja és erre a bútorra tegye rá. Aki szakember, az úgyis tudni fogja. A szobafestőnek is meg lehet mutatni,h ezt a színt fesse erre a falra és kész.... Meg még sorolhatnám...... 

 

 Végül meg szeretném említeni,h tegnap este volt vmi az M1-en az Este c. műsorban,amit jeltolmács közvetített. A képekből ítélve a Siketek Világnapjáról lehetett szó. Az első olyan tudosítás, ahol nem követték el azt a hibát,h van felirat,ami eltakarja a jelelést. Más híradókban a felirat eltakarta mindig az épp jelelő embereket, akiket bevágtak, de itt következetesen jeltolmácsot alkalmaztak és nem volt felirat. Végre vki belegondolt a helyzetbe.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr77689441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eper 2008.10.03. 09:58:14

Én úgy tudom, hogy nálunk a kárpitos a tipikus siket szakmák közé tartozik (ugyanúgy, mint az asztalos, burkoló, stb.), sok siket férfinak ez a végzettsége, még ha nem is feltétlenül abban dolgozik. Szóval azért oktatják :) Bár azt nem tudom, "titokban" kell-e hozzá tartani a hallásállapotot, vagy nem...

Meiklokje 2008.10.09. 22:39:10

Akkor úgy látszik,h a német helyzet különbözik a magyar siketek oktatásától. végre vmi,ami nálunk értelmesebben van megoldva!:)
süti beállítások módosítása