HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.11.05. 13:43 Meiklokje

Műszaki

 Voltam egy úgymond elektronikai multiban, most nem nevezem meg a céget, de gondolom mindenki ismeri ezeket a nagy áruházakat. Igazából egy fülhallgató ihletett meg, ami  iszonyat jó színekben volt kapható. Az ára is elég kellemes volt és egy pillanatig eszembe jutott, hogy veszek egyet, míg le nem esett, hogy valójában nem is tudom hasznosítani:)

Utána elgondolkodtam,h valójában minek lenne itt egyáltalán értelme,h megvegyem, ha korlátlan anyagi kerettel rendelkeznék. Végül 3 csoportra tudtam osztani a tárgyakat az én  hallássérülésem szempontjából.

1.csop: ezt fejteném ki a legkevésbé. Ide tartozik minden olyan dolog, amihez nem kell hallani és egy siketnek is ugyanúgy szüksége van rájuk, mint bárki másnak: háztartási gépek, szépségápolási cuccok stb.....

2.csop.: ide tartoznak azok a dolgok, amiknek semmi értelme nincs, hogy megvegyem, mert semmilyen módon sem tudom hasznosítani siketként: CD-k, hangfalak, fülhallgatok, mindenféle zenelejátszó kütyü (hifitoronytól kezdve az ipod-ig), mindenféle hangrendszer (házimozi stb...), rádiók

3.csop: ez a legérdekesebb. Ide tennék minden olyat, amit korlátozva használok, v ritkábban veszek az átlagnál illetve bizonyos funkciókat nem tudok használni.

DVD-k: csak feliratosat tudok venni, és abból is csak olyan nyelvűt, amit értek. Sztem kb. a DVD-k 40%-a van kilőve siketek esetében.

Programok: nyilván nem veszek zeneszerkesztő programot meg ami zenével kapcsolatos, sztem kb. a programok 10%-a lehet kilőve. A többinél meg nem az lesz a döntő vásárlási tényező, h milyen a  hangminőség.

Háztartási eszközök: itt a vásárlásnál nem lesz befolyásoló tényező,h mennyire csendes az adott áru. Nem fogok a mosógépért többet fizetni, mert csendes, hha amúgy sem hallom

Számítógép/laptop: itt se játszik fontos szerepet a hangszóró, de sztem talán érzékenyebb lehetek a képminőségre. Mivel a vizuális élmény számomra fontos és naponta elég sokat ülök gép előtt, ezért erre figyelnék  a legjobban vásárlásnál. Persze senki se értsen félre, nálam sem a napi rutin része a szgépvásárlás, csupán csak erre ügyelnék,ha megtehetném,h újat veszek:) 

Amit ritkábban veszek az átlagnál:

tv: mivel elég kevés a feliratos műsor és nem engedhetem meg magamnak,h naponta DVD-t vegyek ,ezért számomra nem annyira fontos a képminőség, úgyse nézem sokat,úh új tv-t csak akkor vennék, ha ami van, már teljesen elromlana. Nem tudom létezik még teletext nélküli tv, de a teletext megléte is szempont lenne  a vásárlásnál.

telefon: telefonom csak sms-ezésre használom, semmi értelme nincs megvennem egy újabb készüléket, mert pl. semmit sem tudnék kezdeni a legújabb zenelejátszófunkciókkal, amit most hirdetnek. Egy jelelni jól tudó siket esetében meg nyilván szempont lenne, hogy lehessen vele jól videotelefonálni, nekem erre sincs szükségem, mert ha még tudnék is jelelni rendesen, nem lenne kit felhívnom, akivel eltrécselhetek.

 

4 komment

Címkék: vásárlás:)


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr61751315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor 2008.11.05. 20:14:56

Azért nem egészen így mennek a dolgok. Hozzám becsöngetett évekkel ezelőtt az egyik szomszéd, hogy nagyon hangos a porszívónk. Akkor megkértem őt, hogy menjen el az édesanyjához látogatóba... Azóta már kicseréltem egy kevésbé hangos gépre. (Tehát a mosógép centrifugája sem jó, ha zajos, de kinek van 100 ezer forintja a legujabbra?)

Ariadné · http://ariadne-fonala.blog.hu 2008.11.06. 11:50:01

Csak egy apró dologra szeretném felhívni a figyelmet:

pár éven belül új tévéket kell beszereznie mindenkinek, aki élvezni szeretné az adást, mert a csatornák átállnak digitális formára és a hagyományos tévék állítólag nem lesznek alkalmasak az újfajta jelre. Aki eddig szobaantennát használt, emlékeim szerint annak nem feltétlenül kell új tévébe beruházni, hanem elég egy készülék, ami átalakítja a jeleket régi tévékhez. Persze ez utóbbit mások is beszerezhetik, és ennek az ára jóval alacsonyabb volt, mint a tévének. Viszont nem biztos, h most érdemes beruházni az új típusú tévékre (bár elvileg már kaphatóak), mert még elég borsos az áruk. Arra nem emlékszem, hogy alulról vagy felülről közelítik a 100ezret, de az a tippem, inkább felülről.

Azt azonban nem tudom, hogy ezután több lesz-e a feliratozás. Remélem, igen. :) Az MTV-nél érdemes rákérdezni.

Sándor 2008.11.06. 12:28:45

Ariadné: Ahol kábeltévé van ott semmit sem kell beszerezni csak fizetni a sápot a helyi pénznyelőtársaságnak. Szobaantennával nem lehet majd fogni, csak tányérantennával. Az uj szisztéma lényege, hogy minden adás a szatellitről jön. (Ezután az űr-Nagyhatalmak annak az országnak a tévéit tudják kikapcsolni amelyiknek csak akarják.)

Ariadné · http://ariadne-fonala.blog.hu 2008.11.07. 07:22:54

Köszönöm a helyesbítést.
süti beállítások módosítása