HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.11.24. 21:57 Meiklokje

Siketek oktatása

Dolgozatom és a Szemelvények a magyar gyógypedagógia történetéből című könyv alapján összehoztam pár posztot a témábanJ  Kiragadtam az érdekes dolgokatJ

A siketek oktatásának története és módszertani fejlődése Magyarországon:

Jóléti Cházár András így számol be a bécsi siket iskolában szerzett élményeiről, mikor kezdeményezi egy magyarországi siket iskola megnyitását:

„Kedves Barát Uram! Bétsnek minden ritkaságait semmivé tette előttem a Siket-Némáknak Oskolája . Szánakodás, édes meg illetődés, bámulás, öszveütköznek bennem. Láttam: hogy azok; akikben ezelőtt az ötödik érzékenység fogyatkozása miatt, a fő Valóságnak képe, az Okos lélek mintegy eltemettetve hevert, a Lélek foghatóságait, szólás helyett Jelek által kifejtegethetik, Gondolatjaik másokkal közölhetik írnak, számoznak, kártyáznak egymással, vagy akárkivel mással, Leveleznek, a köynvnyomtató műhelyekben Betűket szedegetnek, nyomtatnak s.a.t. Láttam: hogy ezek a szerentsétlen Boldogok, a Fő valóságról való képzelődéseiket mind jelek, mint írás által másokkal közölhetik, a mint az Eleikbe általam is leírt Kérdésekre írással azonnal meg feleltek, egymásnak a könyvekből jelek által diktálgattak ’ s a diktaltattakat leírogatták. Láttam: hogy a Siketek nem hallván is hallanak; a Némák nem beszélvén is beszélnek. Láttam egy szóval:  hogy ők Isten, Embertárs és magok iránt való kötelezettségekre, a Religiora, a kézi munkásságra s.a.t. aszerint megtanítattak, valamint akérki más. Isteni találmány!”  

 

Az első intézetet 1802-ben alapították, innen kezdve beszélhetünk szervezett siketoktatásról hazánkban. Az iskolát osztrák mintára építették és az ott honos módszereket alkalmazták. A monarchiára jellemző nyelvi sokszínűséget itt is figyelembe vették és meghökkentő módon a kiegyezést jóval megelőzve magyar nyelven is lehetővé tették a oktatást (A német nyelv mellett a legelterjedtebb 2 magyar tájszólás alapján is indítottak osztályt.)

Simon Antal, mint az intézet első igazgatója már 1808-ben letette a siketek nyelvi oktatásának alapköveit az „Igaz mester a’ ki tanítványait igen rövid idő alatt, minden unalom nélkül,  egyszerre írni és olvasni megtanítja” című művében. Módszerével a siket-néma diákok 2 hónap alatt elsajátították az írás és olvasás csínját-bínját: A lényege az volt, hogy naponta kb. egy-egy betűvel foglalkoztak és mindent megtanulnak róla: képzés, írás stb… Ezeket folyamatosan ismételték, míg el nem jutottak az utolsóig. (Napjainkban ezt a metódust már nem alkalmazzák)

Mivel a siketnéma diákok más területeken is lassabban haladtak, ezért évi egy nyilvános vizsgát kértek a hallóknál megszokott kettő helyett, de ezt nem engedélyezték, úgyhogy a siketek felé is ugyanaz volt az elvárás, mint ép társaiknál, ráadásul nagyjából ugyanazt az elméletet is tanulták. Érdekesség, hogy segédtanítóként is alkalmaztak siketeket is, ők pl. rajzot oktattak, ma ez már nem jellemző.

Folyt. köv.



4 komment

Címkék: tanulás iskola jelnyelv


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr1786820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor 2008.11.24. 23:36:05

Meiklokje: A Sinosz épületében az emeleten (A szinházterem mellett) van egy történeti szoba amelyt Podani János egykori országos elnök rendezett be és itt látható Cházár Andrásról készült egykori festmény. (Ez egy eredeti kép, akárcsak a Munkácsy képek már kissé besötétedett.)

Meiklokje 2008.11.25. 22:31:43

wow! na ezt meglesem egyszer! mik vannak még kiállítva?

Sándor 2008.11.26. 01:29:13

Meg kell nézni. Képek, régi ujságok külön-külön és bekötve, Évkönyvek, régi igazolványok, oklevelek, stb.
Nem tudom mikor van nyitva, majd megkérdezem a Podanitól.

Meiklokje 2008.11.29. 11:04:25

lehet,h Gaia-val kutakodnunk kéne ott!
majd megbeszélem vele, biztos találnánk sok fontos infót!
süti beállítások módosítása