HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.12.18. 22:14 Meiklokje

A jelnyelv nyelvész szempontból IV.-A jelelés téri használata

"A jelelés téri használata

A jelelés kifejezőképessége csak úgy ítélhető meg,ha némileg részletesebben megvizsgáljuk a jelelési viselkedést. Mindenek előtt van egy háromdimenziós jelelési tér: függőlegesen ezt a test derék alatti részétől a fejtetőig terjedő tér alkotja (ritkán képeznek jeleket a fej felett, a derék alatt vagy a fej, illetve a test hátsó része felé);laterálisan a tér buborékot alkot, amely a test előtt a jelelő bal oldalától a jobb oldaláig tart. e téren belül korlátlan számú jel képzésére elegendő hely van, és megfigyelhető néhány szerveződési elv működése. Megállapítható, hogy bizonyos helyek bizonyos mondatrészeknek vagy szemantikai funkcióknak felelnek meg.

-Az időviszonyok megjelenítéséhez a teret semleges (jelen); előrébb (jövő) és hátrább (múlt) eső területekre osztják. E területek azután igeidők és időhatározók kifejezéséhez egyaránt használhatóak (aztán,most. legközelebb, legutoljára)

-A tér különböző területeinek segítségével megkülönböztethető több személy (névmások): a te az elülső középrész; az egyik harmadik személyű alakot a jobb oldalán jelelik, a másikat a bal oldalon, a többi alakhoz pedig a közbülső teret osztják fel. Továbbá, ha a tér egy részét hozzárendelik egy adott személyhez, társalgásban azontúl ez a térrész rendszerint „foglalt” marad számára.

- A kérdések megfelelő arckifejezéssel és fejmozdulattal kísérhetők, például felemelt szemöldökkel és hátrabillentett fejjel.

- Jelentős szerepet játszik a reduplikáció olyan fogalmak kifejezésében, mint többszörösség, aspektus és akcióminőség, fokozás vagy nyomatékosság. Olyan igei jelentések például, mint folyamatosság, ismétlődés vagy rendszeresség, az ige jelének változó sebességű ismétlésével jelehetőek

-A jelek vagy jelsorozatok közötti szünet igénybe vehető a grammatikai egységek határainak vagy retorikai viszonyok jelzésére.

- A jelelási tér egésze kitágítható vagy összenyomható a „hangosabb” illetve „halkabb” jelelésre."

/forrás:Crystal: A nyelv enciklopédiája 279-280. o./

Szólj hozzá!

Címkék: jelelés jelnyelv


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr9830687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása