HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2009.01.03. 12:58 Meiklokje

Szájrólolvasás

Rikavagyok érdeklődése miatt jutott eszembe,h megírom ezen posztot. Sokat írtam már a szájrólolvasásról,de még nem foglaltam össze a tapasztalatokat, úh most megteszem.

Tehát annyi tudható,h a szájrólolvasás elsajátításához is van egy érzékeny időszak a gyermekek életében (ha jól emlékszek 6-7 éves kor körül) amikor a legfogékonyabbak rá az emberek és később ugyanolyan képtelenek lesznek normálisan megtanulni,mint pl. a beszédet adott kor után. Kvázi ha nem tanultál meg gyerekként szájról olvasni, felnőttként esélyed sincs,h profi légy. Persze lehet gyakorolni,tanulni,de ezen esetben még nem hallottam csodás történetről. Emellett pedig figyelembe kell venni,hha a legprofibb szájrólolvasóval van dolgunk akkor is csak az információ 40%-át tudja megérteni. Tehát TÉVHIT h a profi szájról olvasóval ugyanúgy lehet beszélgetni,mint a  halló emberekkel. Biztos sokan nézték anno azt az FBI-os sorozatot,amiben az ügynök siket volt(én is néztem hallóként és fel sem merült bennem,h nem érthet meg mindent ilyen jól.). Na sztem pl. innen származhatnak ezek az elgondolások.

Falra tudok mászni,amikor megkérdezik,h "hh nem tanultál meg még szájról olvasni?". Ekkor legszívesebben visszakérdeznék,h "miért,te tudsz,meséld már el,h h kell?" Lehet,h van különtanár, de sajnos nekem még nem sikerült találnom. Fél évet jártam a SINOSZ-ba a nagyothallókhoz órára, de oda sem tudok már menni,mert munkaidőben van.... Amúgy nagyon rendes a tanár,ajánlom mindenkinek,tényleg lehet fejlődni. De ugye egyrészt gond volt az időpont,másrészt meg én voltam egyedül siket,a többiek mind hallottak hallókészülékkel. Így is hatásos volt az óra, de nyilván jobb lenne,ha azt az időt kifejezetten felnőtten hallásvesztett embereknek szóló programmal tölteném ki.Kérdés,h létezik-e egyáltalán ilyen? Persze így se panaszkodjak,mert vidéken még ilyen óra sincs és ráadásul ingyenesen tartják. Jameg amikor elkezdtem járni órára, még gyakran begyulladt a szemem és nem volt kellemes egy pontra fókuszálni 2 órán keresztül,amikor már a szemem nyitása is fájt.....

A saját természetes fejlődésem alapján meg azt tapasztaltam,h attól függ,h mennyire olvasok vkit jól,h mennyit találkozok vele,mennyire ismerem. Például  anyukámnak nem kell se papír,se daktil értem amit mond. A lakótársaimmal meg egyre ritkábban irogatunk. De akit életemben először látok v mondjuk havonta egyszer, ott alig-alig értek egy szót.... Meg annyira lefárad a szemem és bevallom,h féltem, voltam én már a majdnemvak.

 

 Ezenkivül a szájról olvasást még rengeteg tényező befolyásolhatja: fényviszonyok, fáradtság, türelem, a beszélő artikulációja stb..... Ezeket mind figyelembe véve néha esélytelennek érzem,h jól megtnauljak szájról olvasni. Meg persze a tanár mondta,h ebből sincs 2 egyforma eset. Valaki 1 év alatt szinte mindent tud olvasni,más meg 5 év alatt ér el tűrhető szintre.....  Szóval nem erőltetem, csak ragad rám elég, amíg nem találok külön tanárt. Ha tud vki,várom a tippeket! Köszi!

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr77852516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalakóta 2009.01.05. 14:13:31

Hol lehet még erről olvasni? Például milyen szakkönyvben.

Meiklokje 2009.01.09. 20:43:30

sajnos szakkönyvről nem tudok,egy részét a tanárom mesélte, meg mástól is hallottam erről dolgokat,meg ugye saját tapasztalat:9
amúgy tankönyv van,de azt sem tudom,h hol lehet beszerezni:( ha találsz vhol,majd írd meg légyszi! köszi.

Szalakóta 2010.03.23. 22:00:01

Azt mondják, hogy a saját beszéd megfigyelése sokat segíthet.

Szalakóta 2010.03.23. 22:00:44

Mármint a szájról olvasás megtanulásában.
süti beállítások módosítása