HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2009.02.09. 10:37 Meiklokje

Jobb a balkezes siketeknek?

Egyáltalán nem tudományos,amit most írok, ezt előre leszögezném. Egy gyerekújság adta az ihletet. Pontosabban a National Geographic Kids 2008/5-ös száma (30. oldal). Azért gondolom,h lehet benne vmi igazság, mert hasonló meglátásom nekem is volt magammal kapcsolatban, persze tudom,h ez nem bizonyít semmit. Viszont miért ne elmélkednénk róla? Manapság úgyis divat mindenkit mindenhova beskatulyázni.

Szóval először is jönnek az említett cikbből a  megállapítások:

"JOBBKEZESEK:

A kutatások szerint beszédesebbek, nyitottabbak és rendszeretőbbek a balkezeseknél. Gyorsan tanulnak hallás után, jobban megjegyzik a szóban elhangzott tudnivalókat.Ha tehát útba akarod igazítani jobb kezes ismerősöd,a legjobb,ha elmagyarázod,h merre vegye az irányt. Ami pedig a sportot illeti, a jobbkezesek közül remek kosárlabda-játékosok kerülnek ki.

BALKEZESEK:

Több tanulmány is igazolja,h a balkezesek között igen sok a kreatív, művészi hajlammal megáldott ember. Valóban sok balkezes képző- és előadóművészt ismerünk:  például Leonardo Da Vinci és Michelnagelo is bal kézzel alkotott. A balkezesek emellett általában ügyes vívók és teniszjátékosok. Nagyon jól megjegyzik a látottakat, tehát térkép alapján szinte bárhová eltalálnak.

KÉTKEZESEK:

Ilyen is van! A legtöbb kutatás szerint senkinek sem ugyanolyan ügyes a bal és jobb keze, de ha az ügyetlenebbik kezeddel is elég jól tudsz rajzolni és írni, kétkezesnek számítasz. A kutatások szerint a kétkezeseknek remek a memóriájuk, kiválóan emlékeznek az apró-cseprő dolgokra, például azt is könnyen felidézik,h mit vacsoráztak kéthete pénteken. Általában nyitottak az új dolgok iránt."

Szóval ezek alapján azt tudom mondani magamról,h minden nyelvet szinte hallás után tanultam meg, amúgy is hallás után tanulok jól,ezen régebben is elgondolkodtam, így van, a cikk előtt is tudtam,csak azt nem,h a kezemmel van összefüggésben:) Az alapján közlekedek,h megjegyzek támpontokat,sosem használok térképet. Kosaraztam 2 évig:)

Viszont ha bal kezes lennék,akkor sokkal vizuálisabb lennék, ami egy siketnek elég jól jön. Nem lennék ilyen béna a művészetekhez (csak érteni tudom sztem, de alkotni semmit). Ezenkivül vizuális memóriám is jobb lenne, ami előny ugye siketként a  hallás utáni tanulás képességgel szemben....

Persze az egész leírás ellenére tisztában vagyok vele,h az emberiség nem osztható be 3 csoportba, és valószínűleg vannak szuper bal kezes kosarasok, és jobbkezes teniszezők:) Csak egyszerűen érdekes volt,h mennyire eltalálták velem kapcsolatban. Rátok igaz? Jobb balkezes hallássérültnek lenni?

 

Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció gyerek emberek idézet hallás


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr95930932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása