HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2009.03.08. 11:05 Meiklokje

Jelnyelv nyelvész szempontból V.-Másodlagos jelnyelvek

" Egy meghatározott közösség tagjai több jelnyelvet használhatnak rendszeresen. A legelterjedtebbek a siket közösségekben természetesen kifejlődött fogalomalapú rendszerek, és ezek azok, amelyeket leggyakrabban "jelnyelvnek" neveznek (Amerikai Jelnyelv, Brit Jelnyelv, Dán Jelnyelv stb.) Az elmúlt években pedagógusok és nyelvészek több újfajta jelelési rendszer dolgoztak ki. Ezeket főleg siket gyermekeknek és felnőtteknek tanítják, használatukra azonban időnként találunk példát más fogyatékosságban szenvedők, például értelmi fogyatékosok körében is.

Az új jelelési rendszerek a legnagyobb számban az angol beszédközösségekben jelentek meg. A legtöbb módszer esetében az ASL vagy a Brit jelnyelv módosításáról van szó, azzal a céllal, hogy a jelelés közelebb kerüljön a beszélt angolhoz. Több ilyen rendszer jött létre az 1960.as évek vége felé az USA-ban, például a Seeing Essential English (1966), valamint két belőle  kifejlődöt rendszer: a Linguistics of Visual English (1971) és a Signing Exact English (1972). Kidolgoztak más, a beszéd szerkezetét szorosan követő rendszereket is, például a Signed English-t (1969) és a Manual English-t(1972). Az előrelépésnek az oktatásban jelentkező sürgető giénye, valamint a kidolgozók őszinte lelkesedése miatt valamennyi rendszert sikerrel próbálták ki különféle oktatási szituációkban. Relatív erősségeik és gyengeségeik objektív értékelésre alkalmas eljárások azonban mind ez idáig nem születtek.

Minden ilyen rendszer az angol struktúráját szeretné tükrözni, de más-más utakat választanak. Valamennyi követi az angol szórendet, de különböznek a jelek képzési módjában, valamint abban, mekkora szerepet szánnak az ujjábécének. A rendszerek kidolgozóinak számos önkényes döntést kell hozniuk: nem egyértelmű például, miként rendeljenek hozzá jeleket olyan szóalakokhoz, mint a rendhagyó főnevek, igék vagy melléknevek. A múlt idejű alakokat (took,went-a take >vesz> és go >megy> ige rendhagyó alakjai-stb.) ugyanazzal a jellel jeleljék-e, mint a múlt idejű melléknévi igenveket (taken,gone stb..), vagy más jelekkel? Hogyan jeleljék a took alakot? Mint a "take+MÚLT IDŐ" mint "take+ed","take+e+d" vagy mint "t+o+o+k"? Számos ilyen lehetőség létezik, és különböző rendszerek különböző utakat választanak, eltérő következetességgel."

/Forrás: Crystal: a nyelv enciklopédiája 282-284 oldal./

Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció jelelés jelnyelv


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr57988885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása