HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2009.06.30. 12:22 Meiklokje

Megint egy kis SsH

Ma epp ekezetes billentyu mentes gephez jutottam,de azert hosiesen megirom a posztot:) Remelem tudjatok majd kovetni.

Szoval szombaton vegre megint lattam a Sehen statt Horen-t (10.45-MDR)es errol irok most egy kis beszamolot.

Eloszor Marco Kaiser-al volt riport. O egy siket kofarago. De nem csak sima sirokat csinal, hanem muveszi szobrokat is. A csaladi vallalkozast meg a  nagyapja alapitotta es most o vezeti. Eloszor teljesen atlagosnak tunt a dolog, de amikor bemutattak, hogy miket csinal, teljesen elhultem. Pl. vki szerett volna kulonleges siremleket a fiatalon elhunyt zenesz fianak. Erre Marco kitalalta,h lemasolja es felnagyitja a fiu altal irt kottakat es egy spiral alaku szoborra felteszi, ugy mintha a zene szallna. Ezen meglepodtem, h egy siket ennyire beleeli magata zenebe.

Aztan volt meg egy nehezebb: egy ferfi elhunyt felesegenek a templomi Maria szobrok voltak a kedvencei. Erre kivalasztottak egy ilyet kicsiben es a kofarago megcsinalta nagyban, ami eleg pepecselos munka! Eloszor megalkotta gipszformaban nagyban es arrol keszit  most 1:1-es masolatot kobol ilyen iszonyat durva es bonyolult muszerekkel. Minden mm-t pontosan atmer. Idaig 650 orat dolgozott rajta es meg mindig nincs kesz!

A legjobb megrendelese idaig az volt, h o keszithette a CDU part Frauen-Union szervezete altal odaitelt dij szobrat, melyet eloszor Angela Merkel kapott meg. 

A masodik  es harmadik riport is azt bizonyitotta, h nincs lehetetlen a siketek szamara.

A mikrotechnologia is eljut mar a siketekhez jelnyelven. Olyan kepzest biztositanak nekik,  amellyel reszt vehetnek a mikrotechnologiai eszkozok gyartasaban. Erdekes volt, h az egesz folyamat egy olyan "tiszta szobaban" jatszodik, ami 10000-szer tisztabb mint egy muto. Ugyanis nagyon nagy tisztasag szuksegeltetik hozza, a legkisebb porszem is nagy karokat tud okozni. A kepzes 50 even feluliek szamara is munkalehetoseget biztosit es igy nem kenyszerulnek nzugdijas korukig segelyen elni,ha kitettek oket valahonnan. Nyilatkozott peldaul egy 55 eves siket ferfi, aki 18 eves kora ota nem tanult semmit, de most rakenyszerult, h igy allashos juthasson, es meg tudta csinalni.

Thuringiaban egy masfajta kurzust inditottak, ahol a siketek a napelemek kesziteset tanulhattak meg. (Thuringiarol azt kell tudni, h jelenleg a vilagon itt  a legfejlettebb a napelemgyartas, es ez az agazat felemelkedoben van, a valsag ellenere is egyre nagyobb profitot tudhat magaenak. Most epp arab befektetok epitenek egyre tobb uzemet ott, es hiany van kepzett munkaerobol. A napelemek foleg majd Abu-Dhabi- ba kellenek, ami a vilag elso Oko-varosa lesz. Csak napenergiat hasznalnak majd es a szemetet teljes mertekben ujrahasznositjak. A napelem egyik erdekes pozitivumakent azt emlitettek, hogy csokkenti a festekek hasznalatat, mert  a hazak egesz feluletet csak le kell mosni, soha nem kell ujrafesteni, ami csokkenti a kemiai ayagok hasznalatat.)A siketeknek a kurzus elvegzese utan gyakorlati helyet biztositanak es szinte mindenkit felvesznek utana teljes munkaidoben.

Szólj hozzá!

Címkék: munka kommunikáció emberek ssh sehenstatthören


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr801215355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása