HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.05.17. 11:33 Meiklokje

Elmélkedés

Nem történik naponta olyan dolog,ami igazán tanulságos lenne,de próbálok mindent a kritikus siket szemével nézve megjegyezni:D
Igazából egy boltos élményem volt,ugyanis értettem,mit mond a hölgy. Lassan gondolatolvasó leszek:) Szóval a kasszánál,ha van  kijelzős gép, már semmi gondom sincs. Tudom mennyi aprót fog kérni az eladó és ha nincs, csak annyit látok,h beszél oldalról, akkor is nagy bőszen jelzem és mondom,h sajnos nulla fémpénzzel rendelkezek. Ez idáig mindig bejött, mást nem nagyon fognak kérdezni:)
Igazából az olyan üzleteket szeretem,amelyek önkiszolgálóak. Tudom egyre kevesebb "Tante Emma Laden" van, de akkor is, nekünk sokkal  kényelmesebb. Meg tudom magamtól vizsgálgatni a dolgokat,és nem kell kérdezgetni. Van egy-két jól bevált szupermarket a környéken,ahova mindig visszatérek. Tudom,h mi hol van,nem kell keresgélenm v kérdezni. De amúgy van olyan hely is pl., ahol az eladó megjegyezete (elsőre!!!!!), h nem hallok,pedig ezren járnak oda. Mindig megismer és csak mosolyog. Sosem bonyolítja túl, és sosem kér aprót.
Ezekután mindenki azt gondolhatja,h leszakad a tárcám az aprótól,de nem! Mindig eldobálgatom kávéautomatába(KV nélkül nem tudnék élni:), v a Déliben vonatjegyautomatába. Ezért is jó,ha egyre több mindent automatizálnak,mert a siketek könnyebben igénybe vehetnek így szolgáltatásokat(ráadásul jegyautomataszerelő simán lehetne siket-egy munkalehetőség fajta). Bár hiányosságként említeném,h az én városomnak nincs kódja a jegykiadón, így,ha hazautazok, mindig a pulthoz kell mennem. De persze,azért túlélem:)
Feltettem a blog linkjét néhány siketeknek szóló oldalra. Remélem többen olvassák majd,és kapok pár kommentet,v kérdést. Jó lenne olyan posztokat is írnom,amiben a feltett kérdésekre válaszolok,v felvetett témákra reagálok,esetleg mások írásait kiteszem posztként.
Igazából legjobban annak örülnék, ha kicsit közelebb hozhatnám a siketek életét az egészséges emberekhez. Tudom,hogy talán nem én vagyok erre a legmegfelelőbb ember,mert rendesen tudok beszélni és nem ismerem a jelnyelvet,de talán érthetőbben ki tudom fejezni magam mint egy veleszületett siketséggel élő ember. Hisz nekik szerintem olyan lehet a magyar,mint egy idegennyelv. Sőt írni is kínszenvedés lehet megtanulni,hisz nem tudják,nem hallják,hogy mi az a hang,és h jelölheti a betűt.Ha a megtanulom  a jelnyelvet,bekéredzkedek majd egy általános iskolába,h megnézhessen,hogy is zajlik ez.

3 komment

Címkék: utazás ügyintézés általában


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr64473701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mike66 2008.05.17. 22:14:18

Szia! A hallatlanon láttam blogod címét, elolvastam mindent. Érdekes, hogy siketként a siket kultúrán teljesen kívül valóként éled meg siketséged. Nyelvészként talán érdemes volna a jelnyelvet is felvehetnéd tanulmányaid közé. Üdv: egy jelnyelvi szabadságharcos

Meiklokje 2008.05.18. 23:49:32

hahó! sajnos ez nem olyan könnyű. még friss siketként (kb. 2-3 hónapja nem hallottam, és akkor tudtam meg,h van egyáltalán SINOSZ) kommunikáltam egy kompetens személlyel és egyszerűen letámadott,h én biztos szégyellem a jelnyelvet és azért nem tudom,és komolyan azt éreztette velem,h szörnyű ember vagyok! (emellett hozzátenném h iszonyatos szemgyulladásom volt, kb fél méterre se láttam,szóval még utánanézni sem tudtam,nemhogy megtanulni!) komolyan ott helyben elbőgtem magam! persze egyből be kellett iratkoznom tanfolyamra,amire végül nem mentem,mert még rossz volt a szemem,meg anyagilag sem engedhettem meg magamnak...
azóta a kompetens személy nem is reagál a leveleimre, pedig anno még számot is cseréltünk!
egyszerűen én még nem tudom hol a helyem! egy határon vagyok és se ide,se oda nem tartozok! a hallók kultúráját érzem magaménak és ráadásul egy siketet sem ismerek,fogalmam sincs,h ők hogy élnek, hogy látják a világot stb...
azt meg nem fogom erőltetni, hogy csakazértis szerezzek egy siket ismerőst ,vagy barátot,ugyanis nem nyelv v kultúra alapján választom céltudatosan a barátaim.
szóval akkor én most hová is tartozok?
köszönöm,h figyelemmel kíséred a blogot!

Szalakóta 2008.05.31. 18:51:34

Kedves Meiklokje!
Nemrég találtam ide a Hallatlanról, és tetszik, ahogy írsz. Csak így tovább!

Ezeket ajánlom:
Nézd meg a Közoktatási Törvényt. Valahol meg kell lennie.

Itt találhatod a gyógypedagógusok, a jeltolmácsok, és mások hozzászólásait:

www.serultek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=125&Itemid=58

Itt pedig van egy fórum, ahol hallássérültekkel lehet beszélgetni:

aiminet.atw.hu/
süti beállítások módosítása