HTML

Hal(l)ogatom-a siket élet

"Saját szomorú létem Üzent nekem hadat. Már támad ellenségem- Nemrégen még szabad Utamat állják gyülevész Hadak, volt békém odavész. Sorsom merre halad? Ha a jel, Szeretet, feléd Mutat, meghallgatod az én Háladalaimat." /Hadewijch/ kérés,kérdés,panasz,óhaj, sóhaj,vendégposzt ide: hallogatom@gmail.com

Friss topikok

  • Tóth Ildikó: Az én 21 éves fiamtól minden évben elveszik a családi pótlékot,határozat nélkül egyszerüen nem kül... (2013.08.27. 16:18) Támogatások(k)?
  • Csetgab: Elnézést, hogy kétszer is leírtam, de az első hsz. ezidáig nem jelent meg. (2010.10.15. 20:35)
  • Szalakóta: Nem lehet, hogy az a betegség agyhártyagyulladás volt? (2010.05.19. 16:04)
  • Szalakóta: Mármint a szájról olvasás megtanulásában. (2010.03.23. 22:00) Szájrólolvasás
  • Szalakóta: Attól még lehet, hogy egy némának mutogatva kell útbaigazítást kérnie, mert biztos alap nélkül, ke... (2010.03.20. 14:42) Továbbra is:siket v süket?

2008.09.07. 11:42 Meiklokje

Mária Terézia

Hogy bíztassuk magunkat,h mindenkivel előfordul a hallásvesztés, mégha öreg korban is, Mária Teréziát emelném ki. Gondolom senkinek sem kell bemutatni a Habsburg uralkodónőt és most nem is történelmi áttekintés a cél. Olvastam az életéről egy könyvet. Nemere István írta, aki annak ellenére, h "filléres"(kb. 500 Ft-ért lehet tőle új könyvet venni) történelmi témájú könyvekkel lepi el a piacot, a stílusa miatt egészen megfogott. Egyszer ajándékba kaptam egy általa írt könyvet és azóta ha meglátok vmi mást,általában megveszem. De ez most nem a reklám helye, úh akkor lássuk mennyire volt hallássárült Mária Terézia és ezt honnan lehet tudni.

A Mária Terézia magánélete című könyv 243 oldalán a következőket olvashatjuk:

"Nem volt képes józanul mérlegelni a teendőjét,elbizonytalanodott. Lipót fia, aki itáliai tartományukat igazgatta és ritkán fordult meg Bécsben másfél évvel anyja halála előtt járt nála és (csak a XX. százdaban megfejtett titkosírással írott) jegyzeteiben pontos képet készített Terézia állapotásól.

Ebből kiderül, h az asszony nagyothallott, vagyis kezdeti siektség is beállt nála. Emiatt sokszor nem hallotta, amit mondanak neki... Feledékeny lett, ugyanazt az utasítást többször is kiadta,mert elfelejtette, h már szólt, az udvaroncok pedig szolgálatkészen rohantak telejsíteni ismét és ismét -ebből is sok zavar lett. Végül már senkivel és semmivel sem foglakozott, csak az imáival."

Azért is gondoltam, h ezt megírom, mert jó péda arra, h a hallsávesztés h elszigetelheti az embert. Meggyőződésem, h Mária Terézia nem csak a feledékenysége miatt fordult el a vilgától. Hanem mivel nem hallotta, nem értette ezért meg is szüntette vele  a kapcsolatot. Nemere István írja, h később egyre több rossz döntést hozott. Szerintem nem meglepő, hiszen szenilissége mellett a hallásproblémák miatt nem is juthatott el hozzá elég információ. Ráadásul nem hiszem, h bárki is a szemébe merte volna mondani,h fogyatkoznak a képességei és egy császárnőt meg elképzelhetetlennek tartok hallókürttel.

 

5 komment

Címkék: történelem siket


A bejegyzés trackback címe:

https://hallogatom.blog.hu/api/trackback/id/tr39652055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor 2008.09.09. 20:25:39

Meiklokje: Ne már, hogy Nemere legyen itt a történész. Glatz Feri erre biztosan felhorkanna. Inkább egykori kollegám és barátom Niedehauser Emil-t olvasd, Gonda Imrével együtt irtak egy könyvet a Habsburgokról.

Meiklokje 2008.09.10. 22:19:50

Sándor:
Azt írtam,h történelmi témájú könyveket ír és nem azt,h profi történész.az ő könyvei sztem laikusoknak valóak, és elismerem,h a témaválasztása gyakran szenzácihajhász,de azért sztem a stílusa szupi,nem alszok be tőle, és mivel nincs benne adattenger,még meg is jegyzek 1-2 dolgot. ő egy író,aki kiemel néhány történelmi dolgot és kész,és nem is tudományos munkának szánta a műveit.
az ajánlott könyvek tényleg jók,de azért ne tagadjuk,h még a hozzáértőknek is vannak benne unalmas részek.Glatz meg vita tárgya lehetne,de most nem erről szól a blog.
ha olvasol vmi történelmit,ami színvonalasabb és kapcsolódik a témához,akkor a beszámoló(i)d bármikor szívesen közzéteszem (ez természetesen másokra is vonatkozik,minden irományt szívesen látok)

Sándor 2008.09.11. 01:45:37

Anno Passuth László (Ki emlékszik még a nevére?) irt történelmi tárgyú regényeket. A történelem nem konkretizálható, sőt. Valahogy annyit tudunk meg a történelmi igazságról, mint a biróság a perben becsatolt iratokból megtud. Azután itélkezünk és meglehet, hogy tévesen.

Meiklokje 2008.09.11. 20:22:56

Megnéztem a Wikipedia-n és esélyem sincs emlékezni rá, mert 7 évvel a születésem előtt meghalt.
Amúgy a becsatolt iratok is egy ember nézőpontját tükrözik (csak az van benne,amit fontosnak tart), ami ugyancsak ferdíthet még egyet a valóságon. Bár akkor ennyi erővel ne higyjünk el semmit a töriből. Amúgy az érdekelne,h ki az aki meghatározza, h mi számít hiteles forrásnak? Van kánon v vmi ilyesmi?

hunnias 2009.01.14. 23:44:47

Nemere egyenlő Földi Pál színvonal.A történelem mindannyiunké,csak nálunk amit az akadémikusok ki mondanak az a kánon.Úgy vélem,hogy a diplomás történésznek nem kéne lenéznie az amatőrt.Nálam három kategória van.Az
un.profi,az amatőr és a dilettáns.Amatőrnek azt tartom,aki nem
diplomás,de könyvtárban,levéltárban kutat,és azt profi szinten műveli.Függet-
lenűl végzettségétől.
süti beállítások módosítása